Huizenbezitters hebben het nadeel dat zij hun woning zelfstandig moeten onderhouden. Een keuken of douche moet eens in de tijd vervangen worden, en dat kost geld. Ook komt het regelmatig voor dat er een uitbouw of veranda wordt gebouwd. Wanneer je gespaard hebt, zal het financieren geen probleem zijn. Wie geen voldoende eigen middelen heeft, zal een tweede hypotheek moeten nemen of een lening moeten afsluiten. In dit artikel geven wij meer uitleg over het geld lenen voor een verbouwing

Een tweede hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek heeft als nadeel dat er een aantal belangrijke voorwaarden aan vast zitten. Je krijgt te maken met een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Namelijk:

  • De waarde van de woning moet hoger zijn dan de lopende hypotheek
  • Het aanleveren van een groot aantal formulieren, zoals een werkgeversverklaring, loonstrookjes van de afgelopen jaren en een taxatierapport.
  • De kosten van een tweede hypotheek zijn hoog (advieskosten, notariskosten, taxatiekosten)

Meer voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek zijn hier te vinden.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening biedt men de mogelijkheid om in één keer een bepaalde hoeveelheid geld aan te vragen. Dat bedrag ligt ongeveer tussen de 5.000 en 50.000 euro. Je moet dus dit gehele bedrag terugbetalen binnen de afgesproken looptijd. Ook staat de rente van dit bedrag vast, terwijl bij een doorlopend krediet de rente schommelt. Het voordeel van een vast rentepercentage is dat je aan het begin van je lening al precies weet hoeveel je maandelijks moet gaan aflossen. Zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Verbouwing financieren met een Persoonlijke Lening

Wanneer de verbouwingskosten onder de 15.000 euro liggen is geld lenen via een consumptief krediet het voordeligst. Een goed voorbeeld van consumptief krediet is dan ook een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening biedt renteaftrek, in tegendeel tot een doorlopend krediet. Bij de keuze voor een persoonlijke lening zijn de kosten dus lager en is het bedrag sneller terugbetaald. Een lening vergelijken is handige eerste stap voor het afsluiten van een persoonlijke lening.

Het nadeel van een lening is dat de rente van consumptief krediet hoger is dan de hypotheekrente. Bijvoorbeeld bij een geïnvesteerd bedrag van 15.000 euro. De laagste leenrente is in dit geval 4,4%, terwijl bij hypotheken een 10-jaar contract de rente over het algemeen overal minder is dan 3%. Daar staat wel een kostenvoordeel tegenover. Voor het afsluiten van een tweede hypotheek lopen de kosten op tot een aantal duizend euro. Daarentegen betaald je voor het afsluiten van een persoonlijke lening geen extra kosten. Ook is de looptijd van een lening korter dan bij een hypotheek. Aan de ene kant zijn dus de maandlasten iets hoger, maar aan de andere kant is de afgesloten lening eerder afgelost.